De groenste wijk van Leiden

lijnennetkaartje arrivaSinds begin december 2018 rijdt de bus weer een dubbel rondje door de Merenwijk: linksom en rechtsom. Fijn! Maar wat is precies het verschil tussen lijn 3 en lijn 4? Waar gaat lijn 3 naartoe en hoe rijdt die, en waar brengt lijn 4 ons heen? Busbedrijf Arriva heeft er een vrijwel onnavolgbaar zoekplaatje van gemaakt.

[UPDATE] Naderhand is de lijnennetkaart van Arriva aangepast. Nu rijden lijn 3 en lijn 4 beide naar station De Vink. Hiernaast staat de nieuwe versie van de lijnennetkaart. Klik erop voor een grotere versie. Onderaan dit artikel staat ook een grotere versie. [einde update]

'Halte Merenwijk'

Arriva meldt op zijn website het volgende: "Lijn 3 rijdt na de halte De Rode’s linksaf naar de halte Merenwijk en rijdt vanaf hier verder als lijn 4. Lijn 4 rijdt de ronde door de Merenwijk in omgekeerde richting en rijdt vanaf de halte Merenwijk als lijn 3 naar Leiden Centraal." Is dit duidelijk? Let op: "halte Merenwijk" is de halte bij de Bessen, ofwel dichtbij het spoor.

Lijnennetkaart

Een kaartje met een overzicht van de buslijnen is op de website van Arriva moeilijk te vinden. Maar het bestaat wel, en is bereikbaar via deze link (kaart wordt misschien automatisch gedownload). Daaruit blijkt dit:

Lijn 3 rijdt naar station Leiden CS, daarna via de singels naar staion Lammeschans en vervolgens naar station De Vink.
Lijn 4 rijdt naar station Leiden CS, daarna door de Breestraat en slingert zich dan door Zuid-west ook naar station De Vink.

Lastig is echter dat het lijn-nummer halverwege de rit door de Merenwijk wijzigt. Daarom deze tip: let niet op de lijn-nummers, maar onhoud het zo:
• rondje binnenzijde rondweg (zoals het jaren was, met de klok mee) gaat via CS en de binnenstad (Breestraat) naar station De Vink.
• rondje buitenzijde rondweg (de nieuwe route) gaat via CS en buiten de binnenstad om (via singels) naar station De Vink.

 

lijnennetkaart arriva