De groenste wijk van Leiden

Kerstmarkt2022 smallTijdens de grauwe dagen van dit jaargetijde is er wat vrolijkheid te vinden rondom de Kopermolen. In de weekenden van 9-10 en 16-17 december is er een levendige kerstmarkt. Daar is chocomel en glühwein om te drinken, live muziek om naar te luisteren en natuurlijk kunnen er aankopen worden gedaan. Deze kerstmarkt is op het pleintje naast de Pop-in, tussen snackrestaurant De Koperwiek en het voormalige Hema-pand. Het uitgebreide programma staat onderdaan dit bericht.

Lokaal en duurzaam

Kerstbomen uit het asiel, koren uit de wijk en marktkramen vol kerstspullen. Twee weekenden in december wordt het centrale plein van winkelcentrum de Kopermolen omgetoverd tot een sfeervolle kerstkaart. Met alle ingrediënten. Lokaal én duurzaam.

Muzikanten en koren uit de wijk verbinden de marktkramen waar Merenwijkers hun waar en ambachten aanbieden. Egelhuisjes, haakwerk, handgemaakte kaarsen, kerstlichtjes en -versieringen, er is voor elk wat wils. De glühwein en warme chocolademelk ontbreken uiteraard niet. Aan de kinderen is gedacht. Er worden kerstverhalen voorgelezen en ze kunnen onder deskundige begeleiding hun eigen kerstlichtje maken. De vroegere wijkbakker Christiaan de Witt heeft kerstkransjes gebakken die worden uitgedeeld.

Kerstschuur

Een cirkel van geadopteerde kerstbomen omringt het plein. Het circulair warenhuis heeft een kerstschuur gemaakt van gebruikte materialen. Onder meer de kozijnen uit de voormalige Groenoordhallen zijn hierin verwerkt. De kerstschuur krijgt een speciale plek op het plein.

Herontwikkeling

Zit de kerst erop, dan gaan de bomen terug de grond in. De schuur blijft staan. Dat wordt de opslagplaats voor de moestuin die volgend jaar door wijkbewoners op het plein wordt aangelegd. De tuin is onderdeel van de herontwikkeling van het winkelcentrum dat komend jaar op stapel staat. Een Kopermolen, voor en van de bewoners. Nét als de Kerstmarkt.

De kerstmarkt is op vrijdag 9 en zaterdag 10 december en op vrijdag 16 en zaterdag 17 december. Op al die dagen van 11:30 uur tot 17 uur.

kerstmart9 10

 

kerstmarkt16 17