De groenste wijk van Leiden

De gemeenteraad van Leiden heeft op maandag 16 juli het Gebiedspaspoort voor vernieuwing van winkelcentrum De Kopermolen en omgeving vastgesteld. Er kwam wel enige kritiek vanuit de raad, op de hoogte van de te bouwen woontoren bij de Papiermolen en op de kosten van het zogeheten participatietraject, maar het plan is verder vastgesteld zonder wijzigingen.

Dit raadsbesluit is het voorlopige afsluiting van een roerige periode, die begon in mei 2017 toen bouwer Van der Vorm plannen presenteerde voor de bouw van meerdere woontorens rondom de Kopermolen, waaronder een toeter van 100 meter hoog. Na heftige protesten ging dat plan helemaal van tafel. Via een 'participatietraject' werden de wijkbewoners betrokken bij de wording van een minder ambitieus plan. Een punt van kritiek vanuit de gemeenteraad betrof de kosten van dat participatietraject: 470.000 euro. De gemeente heeft daarvan een ton verhaald op de bouwer.

Het is nog niet bekend hoe en wanneer het 'gebiedspaspoort' wordt uitgewerkt in meer concrete plannen. Zodra daarover iets bekend is, zal de wijkvereniging daar zeker bekendheid aan geven.
De wijkvereniging ontving nog een bericht van Gijsje Jacobs, die namens de gemeente het participatietraject uitvoerde. "Op dit moment wil ik jullie in elk geval hartelijk danken voor alle inzet tot nu toe. Mede dankzij jullie inspanningen en betrokkenheid ligt dit gebiedspaspoort er nu", zo laat zij weten.