De groenste wijk van Leiden

publiek groenedakenEnorme belangstelling voor een levend groen dak."Het is écht heel makkelijk!", drukte Patty Verkuylen iedereen nogmaals op het hart, ter afsluiting van de info-avond over groene daken. Ruim 100 belangstellenden waren maandag 24 februari afgekomen op de bijeenkomst die de wijkvereniging in de Regenboog had georganiseerd. Ze kwamen niet alleen vanuit de hele wijk, maar ook van elders uit Leiden en Leiderdorp.

Buurtproject

Hoe makkelijk het is, vertelde Patty in haar presentatie over het buurtproject in de Iepenrode waar in november vorig jaar 31 huizen een groen dak kregen. Ze kreeg haar straatgenoten enthousiast voor het plan en regelde voor iedereen de subsidie-aanvraag.

Onderling contact versterkt

"Het ziet er veel mooier uit", vertelde een straatgenoot later in de wandelgangen. "Maar het mooiste is misschien nog wel hoe leuk die dag zelf was. Bijna alle buren hielpen mee, inclusief de kinderen. De mensen die zelf hun schuurdak niet op konden, trakteerden de hele straat op koffie, koeken en eigengemaakte Marokkaanse lekkernijen. En het effect daarvan merk je nog steeds als je elkaar op straat tegenkomt."

Biodiversiteit

Makkelijk om aan te leggen én belangrijk voor de biodiversiteit, onderstreepte Ant Brandenburg, IVN natuurgids en aanjager van vele groene initiatieven in de wijk. Hier en daar werd wat gegriezeld over de beestjes in een groendak. "Als jullie veel vogels willen, dan moet je ook zorgen dat ze genoeg muggen, slakken en pissebedden te eten hebben", hield ze haar publiek voor.

"Begroeide daken bieden extra groene stepping stones waar vogels en insecten in de wijk kunnen bivakkeren." Hoe complexer de daktuin, hoe meer biodiversiteit. En er is veel meer mogelijk dan alleen sedum op het dak. Ant zou het liefst zien dat er in de toekomst ook complete bomen groeien op het dak van nieuwe panden.

Lange lijst voordelen

De lijst voordelen van groene daken is lang. We noemen er een aantal. Vanwege de extra waterberging bij hoosbuien geeft de gemeente een subsidie van €25 per m2 op de aanleg. Dat betekent dat bij een eenvoudig zelf aangelegd sedumdak ongeveer de helft van de kosten vergoed wordt. Bij een schuurtje van zo'n 10 m2 kun je dan bij de goedkoopste oplossing voor € 200-250 klaar zijn, afhankelijk van hoeveel grind je er nog omheen laat liggen.

Het dak staat niet meer bloot aan uv-straling en gaat dus (heel) veel langer mee. En meeuwen bouwen juist géén nest op een groen dak. De combinatie met zonnepanelen is prima mogelijk. Sterker nog, het rendement van de zonnepanelen gaat in de zomer flink omhoog als het zwarte dak minder warmte uitstraalt.

Nauwelijks onderhoud

groendak voorbeeldZo ongeveer komt een groen dak eruit te zien: met grond eromheen om ongewenste overgroei te voorkomen, en met een drainagelaag eronder. Het is beloopbaar.Het onderhoud is minimaal. Ckees van Oijen, zelf al vijf jaar eigenaar van een groen dak in de Grassen, onderstreept dat watergeven amper nodig is. De begroeiing verschiet van groen naar geel naar rood, maar overleeft de meest barre weersomstandigheden. Eventueel een enkele keer wat mestkorrels en een of twee keer per jaar wat wieden om te voorkomen dat aangewaaid onkruid of zelfs bomen wortel schieten.

Een keertje over het dak lopen is daarbij geen enkel probleem. En trouwens, als er nu grind op ligt, dan is het dak in elk geval sterk genoeg voor een simpel sedumdak. Lekkage door een groen dak? Dat is echt een mythe, zeggen alle leveranciers en groendakbezitters eensgezind.

Dakbedekking moet goed zijn

Wat wel van belang is, is de huidige kwaliteit van de dakbedekking. De leveranciers adviseren nadrukkelijk alleen een groendak aan te leggen op een goede bitumen-ondergrond. En daar zit vermoedelijk het belangrijkste knelpunt voor de Merenwijk. Bij veel van de aanwezigen zijn de schuurdaken al minstens 25 jaar oud. En daarmee wordt de aanleg direct een veel begrotelijker project.

Ook na afloop waren er nog volop vragen om informatie bij de aanwezige leveranciers: Eelco Sieval en Coen Visser van TopGroen en Michiel Janssen van GroeneDakenLeiden. En natuurlijk zijn er online nog volop andere leveranciers te vinden!  

Stappenplan

Deze avond hebben we als wijkvereniging zoveel mogelijk algemene informatie gegeven. Ons advies is om meerdere offertes aan te vragen om zo zelf een vergelijking te kunnen maken voor jouw specifieke situatie. Bij iedere offerte kun je nagaan welke korting je mogelijk kunt krijgen als je collectief bestelt met meerdere buren. Bedrijven hanteren elk hun eigen kortingsstructuren, al dan niet met gebruik van ambassadeurs die zelf een bonus krijgen als je via hen bestelt. Vergeet ook niet te vragen naar eventuele kosten van onderhoud.

Meer info

Bekijk de presentatie over de groene daken in de Iepenrode van Patty Verkuylen, of de presentatie over biodiversiteit van een groen dak van Ant Brandenburg.

Bekijk ook een film van de info-avond over groene daken (via Youtube of via Facebook, bijna een half uur), gemaakt door Hans Stauttener.