De groenste wijk van Leiden

schapenweitjeHet schapenweitje dat plaats zou moeten maken voor een draslandje.Het kleine weitje bij de Broekdijkmolen, waar schapen, kippen en soms andere dieren lopen, dreigt te verdwijnen. De gemeente Teylingen vindt het rommelig, en wil graag een andere indeling. Dit tot groot verdriet van molenaar Ben Hoogduin én van veel bewoners van de Merenwijk die de dieren graag even zien tijdens een wandeling rond het golfbaanterrein. Daar komt nog bij dat tijdens het verwijderen van de weide het wandelpad tijdelijk gesloten kan zijn.

Project Kagerzoom

Al deze veranderingen maken deel uit van het 'project Kagerzoom'. Daarmee wil de gemeente Teylingen het gebied rond de Kagerplassen, dus ook de Strengen en Tengnagel ('Hazeneiland') gaan 'ontwikkelen'. Het zou meer geschikt moeten worden voor recreatie. Meer informatie daarover staat al enkele jaren te vinden op de speciaal daarvoor ingerichte website kagerzoom.info.

Drasgebied in plaats van weitje

Omdat het gaat om een vrij groot gebied, was het weinigen opgevallen dat de gemeente Teylingen bij de molen 'een stukje wandelpad wil verleggen'. Dat verleggen gaat precies over het weitje heen. De ruimte die daardoor vrijkomt, wordt deels een drasgebied, en deels een nieuw weitje voor de dieren van de molenaar. Volgens de molenaar is het weitje de gemeente al langer een doorn in het oog omdat het 'rommelig' zou zijn.

Documenten te raadplegen

Het verleggen van het pad zou beginnen op dinsdag 28 april. Het is de vraag of dat ook echt zo gaat, omdat er ondertussen veel protest is gerezen tegen het verdwijnen van het weitje. Het Leids Dagblad besteedde er een artikel aan en op de buurt-app Nextdoor' is een uitgebreide discussie over het onderwerp onstaan. In die discussie liet Merenwijker Gert Ringenoldus weten veel officiële documenten rond die plannen beschikbaar te hebben gemaakt via een voor iedereen bereikbaar deel van zijn Google-drive.

De bestektekening van het huidige (zwarte) en het nieuw aan te leggen (grijze) wandelpad; op de plek van het weitje komt een greppel en een plek voor de dieren.schapenwei weg