De groenste wijk van Leiden

Wilt u een vuurwerkvrije straat? Neem met uw buren het initiatief!

vuurwerkvrije schokkerwerf“Om de veiligheid tijdens de jaarwisseling te vergroten, moet gevaarlijk vuurwerk verboden worden. Dan pas kan het weer een feest worden”, adviseerde de Raad voor de Veiligheid onlangs. Het bestuur van de wijkvereniging Merenwijk, vraagt de leden bij hun buren en omwonenden deze maand te polsen of zij hun straat of plein met oud-en-nieuw ook vuurwerkvrij willen hebben.

De gemeente Leiden worstelt er al jaren mee waar vuurwerk te verbieden. Het aantal vuurwerkvrije zones wordt jaarlijks uitgebreid. Iedereen is het erover eens dat knallen in de buurt van dierenweides, verpleeg - en ziekenhuizen geen stijl is. Maar veel verder durft burgemeester Lenferink in zijn regelgeving niet te gaan. “De overheid moet niet iets verbieden wat zij niet kan handhaven”, is zijn motivering.

Deze oud-en-nieuw houdt de gemeente Den Haag een proef waarbij bewoners zelf hun straat, pleintje of speeltuin vuurwerkvrij mogen verklaren. Bewoners organiseren dit zelf, de gemeente Den Haag faciliteert hen met borden die de zone markeren. Het idee voor de proef komt voort uit een enquête die de gemeente deze zomer hield onder 13.500 Hagenaars. Toen bleek dat 64 procent van de mensen positief stonden tegenover het instellen van vuurwerkvrije zones. Het handhaven van deze vuurwerkverboden is wel een taak van de buurtbewoners zelf, de politie handhaaft niet.

Nu vraagt het bestuur van de wijkvereniging de leden om bij hun buren en omwonenden deze maand te polsen of zij hun straat of plein met oud-en-nieuw ook vuurwerkvrij willen hebben.
Een bordje is zelf zo gemaakt.
Meldt u dan even bij info@wv-merenwijk.nl of uw straat, pleintje of hoek vrij is van gevaarlijk vuurwerk.

Afhankelijk van de response wil het wijkbestuur verdere plannen voor volgend jaar maken.