De groenste wijk van Leiden

brandweerkazerneDe oude brandweerkazerne aan de rand van de Merenwijk zal de komende jaren beschikbaar zijn voor 'legale kraakbewoning'. Pas over een jaar of drie wordt het afgebroken en komt er nieuwbouw, die echter tijdelijk zal zijn tot 2040. Het is tijdelijk, omdat er na 2040 'misschien' een NS-station komt op die plek. Dit werd meegedeeld op de drukbezochte informatieve 'inloopmiddag' op woensdag 18 januari.

Kerstmarkt2022 smallTijdens de grauwe dagen van dit jaargetijde is er wat vrolijkheid te vinden rondom de Kopermolen. In de weekenden van 9-10 en 16-17 december is er een levendige kerstmarkt. Daar is chocomel en glühwein om te drinken, live muziek om naar te luisteren en natuurlijk kunnen er aankopen worden gedaan. Deze kerstmarkt is op het pleintje naast de Pop-in, tussen snackrestaurant De Koperwiek en het voormalige Hema-pand. Het uitgebreide programma staat onderdaan dit bericht.

Lokaal en duurzaam

Kerstbomen uit het asiel, koren uit de wijk en marktkramen vol kerstspullen. Twee weekenden in december wordt het centrale plein van winkelcentrum de Kopermolen omgetoverd tot een sfeervolle kerstkaart. Met alle ingrediënten. Lokaal én duurzaam.

Muzikanten en koren uit de wijk verbinden de marktkramen waar Merenwijkers hun waar en ambachten aanbieden. Egelhuisjes, haakwerk, handgemaakte kaarsen, kerstlichtjes en -versieringen, er is voor elk wat wils. De glühwein en warme chocolademelk ontbreken uiteraard niet. Aan de kinderen is gedacht. Er worden kerstverhalen voorgelezen en ze kunnen onder deskundige begeleiding hun eigen kerstlichtje maken. De vroegere wijkbakker Christiaan de Witt heeft kerstkransjes gebakken die worden uitgedeeld.

Kerstschuur

Een cirkel van geadopteerde kerstbomen omringt het plein. Het circulair warenhuis heeft een kerstschuur gemaakt van gebruikte materialen. Onder meer de kozijnen uit de voormalige Groenoordhallen zijn hierin verwerkt. De kerstschuur krijgt een speciale plek op het plein.

Herontwikkeling

Zit de kerst erop, dan gaan de bomen terug de grond in. De schuur blijft staan. Dat wordt de opslagplaats voor de moestuin die volgend jaar door wijkbewoners op het plein wordt aangelegd. De tuin is onderdeel van de herontwikkeling van het winkelcentrum dat komend jaar op stapel staat. Een Kopermolen, voor en van de bewoners. Nét als de Kerstmarkt.

De kerstmarkt is op vrijdag 9 en zaterdag 10 december en op vrijdag 16 en zaterdag 17 december. Op al die dagen van 11:30 uur tot 17 uur.

kerstmart9 10

 

kerstmarkt16 17

 

 

[UPDATE: Extra bijeenkomst op donderdag 19 januari 2023] De Merenwijk is ruim 50 jaar oud, en veel bewoners zijn inmiddels nóg ouder. Ouderdom gaat meestal gepaard met ongemakken, en daar is de  woonomgeving zeker niet altijd op ingericht. Toch willen veel senioren in de Merenwijk blijven wonen, liefst zelfstandig en bij voorkeur ook in de huidige woning, zo leerder onderzoek. Wat is er in de Merenwijk nodig om dat mogelijk te maken? Op donderdag 24 november was daarover een eerste bijeenkomst, die vrij druk bezocht is.
Op donderdag 19 januari is er daarom een tweede bijeenkomst; deze maal om 14 uur, voor degenen die liever 's middags informatie opdoen.

Resultaten onderzoek

Vooraf was al wel meer bekend over wat senioren willen of nodig hebben om langer zelfstandig te blijven wonen. Dat kwam uit een onderzoek dat de Wijkvereniging Merenwijk en de gemeente Leiden hebben uitgevoerd. De resultaten van dat onderzoek werden op 24 november toegelicht, en dat zal op donderdag 19 januari opnieuw gebeuren. Uiteraard kunnen senioren tijdens deze bijeenkomst hun wensen verder kenbaar maken of aanvullen.

De wijkvereniging en de gemeente zullen daarna zien hoe ze eraan kunnen bijdragen dat aan de geuite wensen tegemoet kan worden gekomen. Zodat senioren in de wijk prettig kunnen blijven wonen.

Tweede bijeenkomst: donderdag 19 januari, van 14-16 uur.
Locatie: Pop-in ( = pop-up museum, in voormalige Etos-winkel)

 zelfstandig wonen

pop inGrote drukte vrijdagmiddag in Pop-in (wat eerder pop-up museum heette). Gevierd werd dat voortaan vijf dagen per week het horecagedeelte tijdens lunchtijd open is. De Merenwijk heeft er weer een bescheiden cafetaria bij.

Op maandag en dinsdag wordt tussen 11:30 en 14 uur de lunch verzorgd door medewerkers van De Haardstee. Dit zijn mensen 'met afstand tot de arbeidsmarkt'.
Op woensdag en donderdag komen van 10:30 tot 14 uur de gastheren en -dames van Cardea, ofwel van een Leidse mbo-school. Voor hen is dit een soort stage.
Op vrijdag is de Pop-in ook open. Dan kan het horecapersoneel van beide instellingen afkomstig zijn.

menukaartDe menukaart van het nieuwe Merenwijkse cafetaria Pop-in.

world cleanup day 2022De werkgroep Zwerfvuil van de wijkvereniging gaat op zaterdag 17 september weer het centrum van de wijk schoonmaken – en deze keer doet de hele wereld mee! Die dag is namelijk World Cleanup Day (wereld schoonmaak dag). In 191 landen die hieraan meedoen gaan opruimploegen aan het werk. De verwachting is dat er die dag 60 miljoen vrijwilligers in actie zijn om zwerfvuil op te ruimen in hun buurten en wijken. Geweldig toch?!

molensRood omrand is de huidige Merenwijk; de rode lijn geeft de spoorlijn aan.De naam 'Kopermolen' voor het winkelcentrum, plus nog enkele 'molens' voor de woonstraten daar omheen, zijn niet zomaar bedacht, maar hebben wortels in de historie. Het gebied van de Merenwijk telde ooit vier molens, allemaal bedoeld om het laaggelegen land droog te malen. Tijdens een informatieve wandeling op zaterdagavond 3 september wordt veel meer verteld over het drassige verleden van de Broek- en de Simontjespolder (en dus van de Merenwijk) én de molens die daar stonden.

bus arriva merenwijkWijkvereniging Merenwijk verzorgt een informatieve bijeenkomst over diverse vormen van vervoer in en rondom de wijk. Dat gebeurt op woensdagavond 28 september in Pop-in (dat tot voor kort het pop-up museum heette, de winkel waar eerder jarenlang de Etos zat). De werkgroep Vervoer van de wijkvereniging verzorgt deze bijeenkomst, die uit drie onderwerpen zal bestaan.

Zaterdag 24 september, dat is ook burendag, zal de tweede editie van de 'Merenwijk 8' worden verreden op de racefiets. Vorig jaar was de eerste editie in het kader van het 50-jarig bestaan van onze wijk. De aanvang is 14 uur bij het basketbalveldje naast het Broekweg, vlakbij de molen. Het is een toertocht, waarbij er gemiddeld 25 kilometer per uur wordt gereden.

De ‘’8’’ wordt gevormd door zowel de Kagerplassen als het Braassemermeer rond te fietsen. Van tevoren wordt er kort iets verteld over beide wateren. Aan het einde, het is ‘’samen uit, samen thuis’’ en wacht er een koele versnapering in Pop-in. Opgave is niet nodig. De normale verkeersregels worden in acht genomen.

Meer informatie; Gerard van Hees 06 22 97 39 31