De groenste wijk van Leiden

  Bekijk ook de aparte website 'Merenwijk in beeld' met heel veel foto's over de wijk.

onthullingDe Merenwijk heeft er een kleine maar fijne ontmoetingsplek bij: de 'social sofa' in het wijkpark, bedacht, gemaakt en geplaatst ter gelegenheid van 50 jaar Merenwijk. Deze oerdegelijke bank is dinsdag 9 november onthuld en in gebruik genomen. Hij staat langs het Molenaarspad, ter hoogte van de Regenboogkerk, en biedt een rustgevend uitzicht op open ruimte, water en de boompartijen bij de kinderboerderij. Het idee voor deze bank kwam uit de Wijkvereniging Merenwijk en de uitvoering werd mede mogelijk gemaakt door het WOZ-fonds.

Vrolijk ontwerp

Eerder dit jaar hield de wijkvereniging een ontwerpwedstrijd: wie maakt het leukste ontwerp voor deze bank? De duidelijke winnares werd Marjan Peeters, die vanuit het flatgebouw met haar woning zicht heeft op de nieuwe ontmoetingsplek. Zij maakte voor het ontwerp van de social sofa gebruik van de 'doedels' die zij tijdens haar creatieve activiteiten soms al maakte. Deze doedels – betekenisloze maar vrolijke vormen – zijn uitgevoerd in mozaieksteentjes in veertig verschillende kleuren.

Plezier beleven

Het realiseren van het ontwerp, dus het plakken van vele duizenden mozaieksteentjes, is gebeurd in buurthuis Op Eigen Wieken. Aanvankelijk bestond de vrees dat er niet voldoende menskracht zou zijn om al die steentjes keurig volgens ontwerp te plakken. Later bleek dat, wie nog wilde meedoen met plakken, haast moest maken. De 'beplakploeg' heeft veel plezier beleefd aan het werk. De bank staat nu te wachten tot Merenwijkers plezier gaan beleven aan mede-bankzitters en het uitzicht dat deze ontmoetingsbank biedt.

beplakploeg smallDe beplakploeg, met links vooraan ontwerpster Marjan Peeters. (klik voor een grotere foto)

bollen 50 jaarIn het wijkpark zijn langs het Molenaarspad een heleboel tulpenbollen geplant die komend voorjaar in volle bloei het getal 50 zullen vertonen. Zo werkt het 50-jarig bestaan van de Merenwijk nog een jaar langer door. De bollen zijn geplant op de koude en regenachtige dagen 2 en 4 november door dertig leerlingen uit groep 4-5 en 6 van de Brede School in de wijk. Voor die leerlingen was dit een Natuurwijsles, gegeven door Ant Brandenburg.
De bollen voor de '50' waren geschonken door de gemeente Leiden. Rondom dat getal zijn veel bolletjes geplant uit het 'bloembollenasiel'. Wat er van al die bijna-vergeten-maar-toch-geredde bollen zal opkomen, is een verrassing.

HMB een tafel vol taartEen tafel vol taart!Tijdens het wijkfeest op 25 september was ook Heel de Merenwijk Bakt. Het idee voor de taartenbakwedstrijd kwam van Paulo, uit de leerlingenraad van de Zijlwijkschool. Daarna werd het door onze voormalige wijkbakker Christiaan de Witt uitgewerkt tot een uiterst serieuze competitie. Als derde jurylid werd Bertho van Winkel ingeschakeld – een leraar banketbakken, die volop ervaring heeft met bakwedstrijden.

De tafel was gedekt, de juryformulieren lagen klaar en vanaf 10 uur konden de vijftien deelnemers hun taarten brengen. Om de spektakelstukken ongeschonden in het pop-up museum te krijgen, zorgde hier en daar al voor de nodige spanning. Gelukkig was de Engelse Fog-taart helemaal heel en bleef het bij vlekken in de trui!

Elke taart kreeg een nummer, zodat de jury geheel onafhankelijk aan de slag kon, terwijl de deelnemers in een gezellige sfeer het oordeel van de jury afwachtten. De taarten werden aangesneden en geproefd, ook snijdbaarheid bleek een belangrijk element in de waardering. De jury maakte voor elke taart een juryrapport, met een beoordeling van smaak, vormgeving, originaliteit en meer.

En dan… de uitslag.

MerrenwijkMagazineTijdens de vele feestelijkheden ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de Merenwijk is het Merenwijk Magazine gepresenteerd. In dit dikke magazine staan prachtige verhalen over heel bekende en minder bekende Merenwijkers die dit stadsdeel maken tot een plek waar het fijn is om te wonen.

Als het goed is, heeft elk huishouden in de Merenwijk dit magazine in de brievenbus gekregen.
Op de foto de feestelijke onthulling van het magazine. Bekijk met dit filmpje (van 5 minuten) nogmaals de onthulling van het magezine, plus de toespraakjes die daarmee gepaard gingen.


feestprogrammaDe feestelijkheden rond het 50-jarig bestaan van de Merenwijk bleven ook de afgelopen dagen maar groeien. In de prachtige folder die bij elk Merenwijkse huishouden is bezorgd, staan 42 activiteiten genoemd, maar inmiddels zijn dat er 53 geworden.
Kijk op deze online presentatie van alle programma-onderdelen.

Er zijn ook enkele kleine wijzigingen op het programma zoals dat op de gedrukte flyer staat.
- Kindertheater Ploef (nummer 29) is niet op het Koolwitjespad, maar bij het Meikeverpad (parkje tussen de Broekweg/Velden/Grassen)
- Korfballen (36) is voor kinderen van 2-4 jaar, 4-6 jaar en van 6-9 jaar
- Flessenvoetbal (10) kan helaas niet doorgaan

Op zaterdag 25 september vieren we dat de Merenwijk 50 jaar bestaat. Door de hele wijk heen zijn er festiviteiten. Wat allemaal, waar precies, hoe laat en voor wie? Het is echt te veel om hier op te noemen! Daarom is er op drie verschillende manieren een overzicht gemaakt.

1. Een downloadbaar digitale overzicht met plattegrond; handig om op je smartphone bij de hand te hebben.
2. Een kaart van de Merenwijk, zoals die in het programmaboekje te vinden is.
3. Een schematisch overzicht met alle tijden, plaatsen, ook uit het programmaboekje.