De groenste wijk van Leiden

Op zaterdag 25 september vieren we dat de Merenwijk 50 jaar bestaat. Door de hele wijk heen zijn er festiviteiten. Wat allemaal, waar precies, hoe laat en voor wie? Het is echt te veel om hier op te noemen! Daarom is er op drie verschillende manieren een overzicht gemaakt.

1. Een downloadbaar digitale overzicht met plattegrond; handig om op je smartphone bij de hand te hebben.
2. Een kaart van de Merenwijk, zoals die in het programmaboekje te vinden is.
3. Een schematisch overzicht met alle tijden, plaatsen, ook uit het programmaboekje.

digi overzicht1. Een digitaal overzicht, klik om te downloaden.
kaartje 4002. Een plattegrond met activiteiten, klk voor een grotere versie.
programmaoverzicht 4003. Compleet programmaoverzicht, klk voor een grotere versie.

dans 1Speciaal voor de 50e verjaardag van de Merenwijk hebben twee meiden uit de wijk een dynamische dans bedacht. Hun namen houden ze graag voor zich, maar hun danstalent laten zij breed uitmeten in een filmclip die is gemaakt. Ze dansen op muziek van het nummer Timber van rapper Pitbull, maar de choreografie, dus de dansbewegingen, hebben ze zelf bedacht.

Op het filmpje doen zij de dans voor de deur van hun school de Dukdalf. Die film is hier op Youtube te vinden. Zo kan iedereen er alvast van leren. Het resultaat daarvan gaan we zien op zaterdag 25 september. De danseressen vertonen dan hun kunsten opnieuw op het schoolplein van De Dukdalf om 10 uur en om half elf, en 's middags om 16 uur en om half vijf. Iedereen mag dan meedoen.

dans 2

RadioMerenwijkDe Merenwijk heeft al lang geen eigen kabel-tv netwerk meer, maar krijgt tijdelijk wel een eigen radiozender. Ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de wijk is "Radio Merenwijk" ontstaan. Alleen 'live' te beluisteren in het popup museum, op vrijdag 10 en 17 september van 10-12 uur. Maar ook alvast op woensdag 1 september, vanaf 20:30 uur. Kom gerust langs met verhalen. En beluister nu alvast een korte toelichting op deze bijzondere radiozender: https://youtu.be/8iYY_j7YmHA

[ UPDATE ] De eerste radio-uitzending is inmiddels geweest. Het was een vrolijk gebeuren. De uitzending van twee uur is in zijn geheel terug te luisteren via deze link.

De Merenwijk bestaat nu 50 jaar. Een halve eeuw is nog niet echt oud, maar de wijk kent natuurlijk toch al de nodige historie. Hieronder staan 25 quiz-vragen, ter lering en vermaak. Geef eerst zelf antwoorden, en check tenslotte het resultaat bij de antwoorden die hier staan.

Een actie op de IJsselmeerlaan in het kader van Sociale Veiligheid.

Eind september, begin oktober, vroeg donker. Vrouwen worden bang, bang, ja bang, op het fietspad. Twee paden naast rijbanen, die prachtig omzoomd met hoge bomen en groengerokt struikgewas, in najaar en winter gevaren met zich meebrengen. Gevaren waar wijzelf, maar ook onze opgroeiende dochters, niet aan blootgesteld willen worden. Gevaren waarover niet gemakkelijk gepraat wordt, maar wel gefluisterd. Angst is overduidelijk.

Film/theaterbezoek, zwemmen, gymmen, zingen in 't koor, yoga, een cursus, groepswerk in het buurthuis, bezoek aan ouders. Elke activiteit in de avond wordt omringd door angst.
Al die mogelijkheden zijn op fietsafstand te bereiken, maar velen van ons durven zoiets pas te ondernemen, als je met meer vrouwen samen de Merenwijk in of uit kunt rijden.

Bakwedstrijd 50 jaar MerenwijkBen jij een enthousiaste thuisbakker (14+) en hou je wel van een uitdaging? Doe dan op 25 september mee aan de taartenbakwedstrijd onder leiding van Bakker Christiaan de Witt.

Hoe doe mee?

De bakwedstrijd is bedoeld voor iedereen vanaf 14 jaar die denkt de allerlekkerste taart te kunnen maken. Je bakt je taart voor een vrolijke, maar kritische jury. De juryleden beoordelen de taart vooral op smaak, maar ook op originaliteit van het recept en hoe lekker de taart er uitziet. Opgeven kan via .Doe het snel want er is ruimte voor max 25 deelnemers. De deskundige jury onder leiding van bakker Christiaan de Witt, beoordeelt je taart op zaterdagochtend 25 september.

Tip van de jury

Let er bij het bedenken van je taart op dat alles in balans blijft.